Kärki no image

Julkaistu: helmikuu 22, 2012 | Tuukka Rantamäki

Sinä, brändi

Yritykset, jalkapallojoukkueet, yliopistot, pop-tähdet, näyttelijät ja valtiot rakentavat tietoisesti ja pitkäjänteisesti brändiään erottuakseen massasta ja tullakseen valituksi kilpailijoidensa sijasta. Miksi me yksilöinä ja työnhakijoina olisimme sen yläpuolella?

Nykypäivän organisaatiot rekrytoivat eri tavalla kuin ennen. Työnantajat edellyttävät hakijoilta omaa aktiivisuutta, säkenöivää luovuutta ja kykyä erottautua joukosta. Hakijoilta myös edellytetään viestintäalan uusimpien trendien tuntemusta ja näyttöä tästä osaamisesta. Sinulla ei välttämättä ole vielä kattavaa työkokemusta tai paksua nivaskaa hienoja työnäytteitä. Mitä on tehtävissä?

Luo itsestäsi SinäTM. Brändisi on julkinen, halusit tai et. Sinusta tehdään joka tapauksessa Google-haku, kun etsit töitä. Onneksi voit vaikuttaa omilla toimillasi siihen, mitä mahdollinen tuleva työnantajasi sinusta löytää. Pidä huolta siitä, että julkinen kuvasi on ammatillisesti kiinnostava. Miten olet erilainen kuin opiskelutoverisi ja muut unelmatyönantajasi kilpakosijat? Tässä muutama ajatus, josta voi olla apua.

 1. Elämä ei pääty valmistumiseen. Verkostoidu myös yliopistomaailman ulkopuolella. Ole esimerkiksi hyödyllinen pro bono. Tee töitä oman ammattiliittosi, urheiluseurasi, shakkikerhosi tai muiden mahdollisten tahojen hyväksi. Tartu alumnien tai muiden työnantajien tarjoamiin pätkätyömahdollisuuksiin ja hoida homma kunnialla riippumatta siitä, mitä sinulle maksetaan. Saat palkkasi ehkä ensi kevään työnhaussa.

 1. Näy sosiaalisessa mediassa ja osoita siellä, mikä sinua kiinnostaa, millainen olet ja mitä muuta teet elämässäsi. Verkostoidu, jaa, ole hyödyllinen. Sinut huomataan. Kokeile rohkeasti esimerkiksi Twitteriä, Linkediniä ja Google+-palvelua. Näissä palveluissa avoin verkostoituminen ja keskustelu on normi: varsinkin Twitterissä kaikki perinteiset ikään tai senioriteettiin perustuvat hierarkiat ja Facebookin puolelta tutut verkostoitumisnormit loistavat poissaolollaan. Voit rohkeasti seurata ketä tahansa ja osallistua mihin tahansa keskusteluun, keiden kanssa tahansa. Tämä antaa loistavan mahdollisuuden rakentaa suhteita juuri niiden oikeiden ihmisten kanssa.

 1. Kokoa omat verkkoprofiilisi yhteen paikkaan, jota pidät tukikohtanasi. Oman blogin tai pienen kotisivun luominen onnistuu minuuteissa. Kokeile esimerkiksi WordPressiä tai About.me:tä.

 1. Löydä somessa tasapaino: keskustele, kysy, vastaa ja jaa muiden ihmisten viisaita ajatuksia seuraajillesi, mutta esitä myös omia ajatuksiasi ja näkökulmiasi. Omia ajatuksiaan esitellä laajemmin esimerkiksi blogin kautta. Jos et ole valmis perustamaan omaa blogia, aloita lukemalla ja kommentoimalla muiden blogeja omalla nimelläsi. Kysy myös mahdollisuutta kirjoittaa vieraskirjoitus jonkun muun blogiin. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi opiskelija-ainejärjestön tai ammattijärjestön blogit. Osallistu rohkeasti keskusteluihin alan foorumeilla.

 1. Ihmiset palkkaavat ihmisiä, ”hyviä tyyppejä”, eivät opintorekisteriotteita ja opinnäytetöitä. Motivaatio näkyy kauas. Tuo oma persoonasi rohkeasti esiin. Älä peittele kuulumistasi johonkin työ- tai opiskeluelämän ulkopuoliseen heimoon: partiolaiset, jalkapallofanit, lumilautailijat, larppaajat, karppaajat. Harrastuksesi, elintapasi ja intohimosi ovat osa persoonaasi. Juuri nämä työnhaun kannalta näennäisen merkityksettömät asiat vaikuttavat lopulta uskomattoman paljon siihen, mitä sinusta ajatellaan. Myös rekrytoijat ovat persoonia, joilla on intohimoja, harrastuksia ja mielipiteitä. Yhteinen harrastus voi yllättäen olla se ratkaiseva tekijä.

 1. Älä aloita verkostoitumista vasta siinä vaiheessa, kun haet töitä. Luvassa ei ole pikavoittoja. Älä myöskään aloita sitä pelkästään siksi. Opportunismi paistaa kauas. Ole aidosti kiinnostunut ihmisistä ja vuorovaikutuksesta heidän kanssaan. Ole hyödyllinen, anna enemmän kuin saat. Kun tarve tulee, olet valmiiksi verkottunut. Samalla olet kuin huomaamattasi oppinut valtavasti uutta niistä asioista, joista olet kiinnostunut.

 1. Luovat ratkaisut työnhaussa kannattavat. Jos hakemasi työ ei ole mielikuvitukseton ja tylsä, miksi työhakemuksen täytyisi olla sitä? Rekrytoija saa kymmeniä muodoltaan lähes identtisiä hakemuksia. Think outside the box. Käytä verkkoa hyväksesi. Hyödynnä teknologian ja multimedian mahdollisuudet. Tai mikset kokeilisi vaikka Facebook-mainontaa?

 1. Muista, että myös työnantajat ovat aktiivisia sosiaalisessa mediassa. Monilla yrityksillä on esimerkiksi oma Facebook-sivu rekrytoinnille tai erityisille trainee-ohjelmille. Ja vielä merkityksellisempää on se, että työnantajan edustajat ovat aktiivisia some-käyttäjiä myös työ- tai ammattiroolissa. Etsi, verkostoidu ja osoita sopivan tilanteen tullen erinomaisuutesi.


Yhteisöviestinnän työtehtävissä on kyse pitkälti näistä asioista: suhteiden rakentamisesta ja ylläpidosta, brändistä, viestien kiteyttämisestä, viestinnällä vaikuttamisesta sekä monipuolisesta sisällöntuotannosta. Samalla osoitat hallitsevasi viestinnän ja markkinoinnin uudet keinot ja kanavat. Kun rakennat oman brändisi huolella ja kestävälle, totuudenmukaiselle pohjalle, sinulla on hyvät valmiudet tehdä sama myös tulevalle työnantajallesi. Trust me, tämän parempaa portfoliota et vielä muutamaan vuoteen tule urallasi rakentamaan.

Kannattaa tutustua myös Vilma Luoma-Ahon Slideshare-esitykseen oman osaamisen markkinoinnista sosiaalisessa mediassa:

Oman osaamisen markkinointi sosiaalisessa mediassa

Lopuksi: Nauti opiskelijaelämästäsi. Rakenna aitoja ystävyyssuhteita ja nauti elämästä myös kampuksen ulkopuolella. Muista, että viestintäalan piirit ovat pienet. Opiskelutoverisi saatavat jo lähivuosina olla niitä ihmisiä, jotka vaikuttavat ratkaisevasti siihen, valitaanko sinut työhaastatteluun vai joutuuko hakemuksesi silppuriin. Yhtä hyvin opiskelijakollegasi saattavat tulevaisuudessa olla konsulttiyrityksesi potentiaalisia asiakkaita, työnantajasi alasta kirjoittavia journalisteja tai muuten potentiaalisia yhteistyökumppaneita. Älä polta siltoja, vaan rakenna niitä sekä opiskellessasi että haalarit jalassa.Tagit: , , , ,


Kirjoittaja

Digitaalisen viestinnän konsultti viestintätoimisto AC-Sanaforissa. ProCom - Viestinnän ammattilaiset ry:n hallituksen jäsen. MTL:n Madvisory Boardin jäsen. Yhteisöviestinnän opiskelija Jyväskylän yliopistossa. Harrastaa graduselittelyn lisäksi salibandya, perhokalastusta, golfia ja lenkkeilyä. Asuu Helsingin Pikku-Huopalahdessa, jossa talot ovat muuten ihan oikeasti kuin keksipaketteja.Takaisin ylös ↑
 • Seuraa meitä!

 • Imagon tapahtumat

 • Yhteistyössä

  ProcomJYYViestiEscapeCrosswrapUnwrittenSohviIlmeTekirKRNRPassionMMAGranoLönnbergPanza

 • Tapahtumat