Kärki no image

Julkaistu: huhtikuu 15, 2013 | Rosa-Maria Mäkelä

Onnistunut viestintä pohjaa luottamukseen

Opiskelen ensimmäistä vuottani yhteisöviestintää. Tietoa erilaisista viestinnän malleista ja teorioista on tulvinut korviini lukuvuoden aikana valtava määrä, ja luulen, ettei loppu tule olemaan vielä hetkeen näkyvissä. Toisaalta, en ole tainnut kokea vastaavaa määrää ahaa-elämyksiä yhden vuoden sisällä milloinkaan aikaisemmin.

Edellinen valaistumiseni hetki tapahtui tässä taannoin. Olin eräällä puheviestinnän kurssilla, jossa listattiin ylös asioita, joita täytyy ottaa vuorovaikutusosaamisessaan huomioon. Lopulta päädyimme perusarvojen äärelle, ja pohdimme, kuinka tärkeitä ne todellisuudessa ovat. Puhuimme avoimuudesta, rehellisyydestä ja toisten kunnioittamisesta. Ja siitä, kuinka tärkeää on olla luotettava.

Ihmissuhdetasolla luottamus tarkoittaa ehkäpä jo itsestäänselvyyksiksi muodostuneiden asioiden noudattamista. Esimerkiksi roolissani opiskelijana edellytetään sitä, että kurssityö palautetaan luvattuun päivämäärään mennessä. Tai sitä, että ryhmätyössä kannetaan oma vastuualue. Tuntuu ehkä peruskauralta, josta jauhetaan jo ihan tarpeeksi, mutta siinä piilee viisaus. Luotettavuus rakentuu juuri näistä pienistä asioista, yksi kerrallaan. Se on piirre, jota ei voi päälleliimata, sillä sen  täytyy kestää jokapäiväisen arjen koetukset.

Luottamuksen merkitystä ei voi yhteisöviestinnänkään näkökulmasta korostaa liikaa. Se on yksi viestinnän kulmakivistä, jolle monet muut asiat rakentuvat.

Esimerkiksi organisaation on oltava luotettava monestakin syystä. Sidosryhmien on voitava olla varmoja siitä, että organisaatio hoitaa tehtävänsä sovitulla tavalla. Organisaation imago rapistuu hetkessä, jos sen toimintatavat herättävät epäluottamusta. Luottamuksellisuutensa täytyy osoittaa etenkin epävakaissa tilanteissa. Tällöin organisaation tarvitsee todellakin seistä sanojensa takana ja noudattaa niitä arvoja, joita se on luvannut vaalivansa.

Luotettavuuden käsitettä on myös verrattu pankkitiliin. Luottamus on rahan tavoin asia, joka pitää ansaita. Tilille tulee rahaa, kun sen eteen tehdään töitä. Aina, kun pettää luottamuksen, tilin saldo puolestaan vähenee. Tili voi tyhjentyä sekunneissa. Saldon huvetessa miinuksen puolelle, vaaditaan taas runsaasti aikaa sekä vaivannäköä, jotta verkkopankin näkymä miellyttäisi jälleen silmää.

Luottamuksen arvo on todellinen, mutta sen puuttumista ei voi korvata rahalla.Tagit: , ,


Kirjoittaja

Rosa-Maria Mäkelä

Liikunta- ja kulttuurivastaava vastaa imagolaisten hyvinvoinnista liikunnan ja kulttuurin saralla. Jyväskyläläissyntyinen yhtisöviestinnän fuksi nauttii urheilemisesta, ruotsalaisten dekkarien lukemisesta ja pakastettujen tyrnimarjojen mausta aamuisin. Bongailee katukuvasta tyylikkäitä kenkiä ja osuvia mainoslauseita. Rosa-Marian sijaisena toimii Antti Koirikivi 1.7.2013 alkaen.Takaisin ylös ↑
  • Seuraa meitä!

  • Imagon tapahtumat

  • Yhteistyössä

    ProcomJYYViestiEscapeCrosswrapUnwrittenSohviIlmeTekirKRNRPassionMMAGranoLönnbergPanza

  • Tapahtumat