Kärki no image

Julkaistu: lokakuu 18, 2012 | Taina Erkkilä

Sosiaalista mediaa ostamassa

Työssäni viestintäjohtajana ostan erilaisia palveluja. Viestintätoimistot tarjoavat viestintäosaamista, mainostoimistot tekevät mainoksia ja liikelahjayritykset lähettelevät katalogejaan. Viimeisin ”hankintani” (prosessi on vielä osittain kesken) on ollut sosiaalisen median strateginen ja operatiivinen kumppani – sosiaalisen median toimisto. Mutta onko sillä nimellä toimistoja Suomessa? Ei ole, ei ainakaan helposti löydettävissä.

Osaavaa kumppania etsimässä

Sosiaalinen media, joka meidän tapauksessa käsittää paljon muutakin kuin perusfasetuksen ja laikkaukset Facessa, on niin uusi alue, ettei siihen erikoistuneita toimijoita kovin montaa vielä ole. Ja kun ostaja on yhtä vaativa kuin edustamani yritys, joka haluaa moderaattorit tai community managerit saman some-toimiston kautta kaikkiin Pohjoismaihin, on oikean kumppanin löytäminen haasteellista. Toimiston tulisi olla kaikilta resursseiltaan vakaa, etabloitunut – myös taloudellisesti, koska me emme halua olla valitsemassa uutta yhteistyökumppania joka vuosi.

Mitä ostoslistalla on?

Me haluamme panostaa sosiaaliseen mediaan ihan oikeasti. Some-toimiston täytyy tarjota strategista osaamista ja olla kyvykäs hahmottaman laajasti koko some-kenttä, monitoroida sekä tehdä strategioita ja suunnitelmia. Sen lisäksi tarvitaan vielä paikallista kieltä osaava moderaattori joka maahan, joka huolehtii siitä, että asiakaskysymykset ohjautuvat asiakaspalveluun, uudet tuotevideot paikalliseen Youtubeen, Facebook-fanit saavat osallistua kilpailuihin ja niin edelleen. Moderaattorit toimisivat some-managerin alaisuudessa, joka työskentelisi toimiston palveluksessa.

Olemme tavanneet viime viikkojen aikana useita toimistoja, ja vaikuttaa siltä, että tällä hetkellä some-osaaminen putoaa jonnekin viestintätoimistojen ja mainostoimistojen väliin. Toimistojen kertomukset itsestään heijastavat enemmänkin suurta intoa kuin pitkää referenssilistaa tai kokemusta, ja suuri osa ehdokkaista käynnistäisi moderaattoreiden palkkaamisen vasta kun sopimus kanssamme on allekirjoitettu. Mutta miten luottaa toimijaan, jonka referenssit voi laskea yhden käden sormilla ja rekrytoinnit ovat kesken…

Sosiaalisen median toimiston tulisi ymmärtää digitaalinen maailma, sen toiminta, pystyä identifioimaan avainvaikuttajat ja tärkeimmät kanavat, tukea kampanjasuunnittelua ja muuta markkinointia, hallita asiakaspalvelun koukerot reklamaatioineen, kriisiviestintä sekä PR. Ei mikään helppo nakki, mutta todella mielenkiintoinen!

Älä osta sikaa säkissä

Ostaessa palveluja on tärkeää analysoida ensin oma osaaminen ja sen jälkeen tehdä tarkka lista asioista ja taidoista joita palveluntarjoajalla tulee olla. Yhtä tärkeää on, että tulee hyvin toimeen eli kemiat pelaavat läheisen yhteistyökumppanin kanssa – näin vältytään monelta väärinymmärrykseltä ja jopa konfliktilta. Äläkä osta sikaa säkissä vaan tee sopimus, joka alkaa esimerkiksi kolmen kuukauden tai puolen vuoden koeajalla, jatkosta päätetään vasta sen jälkeen. Näin me teimme ja some-toimistomme on kohta valittu.

Tagit: , , ,


Kirjoittaja

Taina Erkkilä

Taina Erkkilä on Espoosta kotoisin oleva yhteisöviestinnän maisteriopiskelija ja Nissan Nordic Europen viestintäjohtaja.Takaisin ylös ↑
  • Seuraa meitä!

  • Imagon tapahtumat

  • Yhteistyössä

    ProcomJYYViestiEscapeCrosswrapUnwrittenSohviIlmeTekirKRNRPassionMMAGranoLönnbergPanza

  • Tapahtumat