Kärki pexels

Julkaistu: lokakuu 03, 2018 | Pinja Kallis

Minä, viestintäammattilainen

Viestintäkonsultti, tiedottaja, sisällöntuottaja? Muutosviestintä, markkinointiviestintä, terveysviestintä? Yritys, yhdistys, julkinen sektori? Viestinnän opiskelijana saatat suuntautua johonkin edellä mainituista – tai sitten jonnekin aivan muualle. Viestinnän alalla tehtävänkuvia tuntuu olevan yhtä paljon kuin viestijöitä, minkä lisäksi sekä viestinnän rooli että tehtävät muuttuvat jatkuvasti. Miten löytää oma paikkansa muutoksen keskellä?

Vuodentakaisen Viestinnän ammattilaiset 2017 -tutkimuksen mukaan viestijöiden päätehtäviä ovat sisällöntuotanto ja seuranta, mediaviestintä ja toimintaympäristön seuranta sekä työyhteisö- ja sisäinen viestintä. Päätehtävien TOP 3 on viime vuosina pysynyt samana, vaikka tehtävien tärkeysjärjestys on vaihdellut. Vuosien 2015 ja 2017 välillä rooliaan ovat puolestaan kasvattaneet sisällöntuotannon ja seurannan lisäksi esimerkiksi muutosviestintä sekä viestinnän konsultointi, -valmennus, tutkimus ja arviointi. Seuraavan kahden vuoden aikana yhä useampi viestijä kertoo panostavansa erityisesti sosiaalisen median tuntemuksensa ja osaamisensa lisäämiseen.

Tuntosarvet pystyssä tulevaan

Viestintäammattilaisen työssä korostuvat jatkuva oppiminen sekä muutos, jonka etulinjassa viestijät usein kulkevat. Opintojen kautta hankittu osaaminen ei yksin riitä kantamaan läpi uran, vaan omia näkemyksiään sekä kartutettua tietoa on päivitettävä työelämässä jatkuvasti. Tulevaisuuden haasteita ja uusia mahdollisuuksia viestijöille tuovat varmasti esimerkiksi tekoälyn hyödyntäminen viestinnässä ja markkinoinnissa sekä globaalien megatrendien, kuten ilmastonmuutoksen vaikutukset. Horisontissa on taatusti olemassa myös aiheita, joista emme vielä ole kuulleetkaan! Organisaatioissaan viestijät toimivat usein tuntosarvina ja tulkkeina sille, mihin ilmiöihin yrityksen tai yhteisön tulisi tarttua ja miten sen tulisi näihin suhtautua. Yhtäkään muutosta ei myöskään viedä läpi ilman viestintää, joka selittää, opastaa ja saa aikaan toimintaa.

Tutustu: 

–   Mitä viestijät keskustelevat juuri nyt? Katsauksen tähän saat tutkimalla blogikirjoituksia Viestijät.fi-mediassa, jossa alan ammattilaiset nostavat keskusteluun ajankohtaisia aiheita. Voit myös ehdottaa mukaan myös omaa tekstiäsi esimerkiksi kiinnostavista gradutuloksista!

–   Ota lenkkikaveriksi podcast: ProCast-jaksoissa vieraina kuullaan sekä viestinnän että muiden alojen kiinnostavia ammattilaisia.

Opiskelijajäsenenä osaksi ammattikuntaa

Oman paikan löytäminen viestinnän alalla voi tuntua hankalalta jo pelkästään alan monien vaihtoehtojen vuoksi. Viestinnän alalle tullaan monia eri polkuja pitkin, viestinnän opinnoissa painottuvat oppilaitoksesta riippuen eri teemat ja esimerkiksi harjoittelupaikka voi löytyä minkä alan organisaatiosta vain. Yhtä oikeaa sivuainevalintaa, harjoittelupaikkaa tai kaiken opettavaa projektia ei kuitenkaan ole, vaan erityisosaamista voi tarttua vaikka harrastustoiminnasta. Tärkeää opiskeluvaiheessa on avoin mieli, omien kiinnostuksenkohteiden tutkiminen sekä kiinnostaviin ihmisiin ja aiheisiin tutustuminen.

Tukea oman paikan etsimisessä saat myös järjestötoiminnasta. Liittymällä ProComin jäseneksi jo opiskeluaikanasi, pääset tutustumaan alan ajankohtaisiin aiheisiin, ihmisiin ja mahdollisuuksiin opintojen rinnalla. Opiskelijajäsenyys on maksuton viestinnän pääaineopiskelijoille ja muille opiskelijoille 50 euroa vuodessa. Opiskelijajäsenenä saat käyttöösi kaikki samat palvelut ja jäsenedut, kuin varsinaiset jäsenet.

Tule mukaan: 

–   Jaostapahtumat: Osallistu vierailuille ja tapahtumiin, joita jäsenet järjestävät toisilleen. Jaosten aihepiireinä mm. digitaalisuus, kestävä kehitys, valmentaminen ja sisäinen viestintä.

–   Jäsentapahtumat ja stream-lähetykset: Inspiroidu uusista näkökulmista! Voit tulla paikan päälle tai katsoa jäsentapahtumien lähetyksiä livenä tai tallenteena kotisohvalla tai luentotauolla.

–   Tutkimustietoa: Tilaa itsellesi tuoretta tietoa valmiissa paketissa. ProComma Academic -tutkimusteokset Diplomaattinen viestintä, Mitattava viestintä, Eettinen viestintä, Läpinäkyvä viestintä ja Särkymätön viestintä ovat jäsenille maksuttomia.

ProCom on viestinnän ammattilaisten järjestö, joka toimii jäsentensä osaamisen kehittäjänä, yhteistyöfoorumina ja alan vaikuttajana. ProComiin kuuluu noin 2 900 jäsentä, jotka työskentelevät erilaisissa viestinnän tehtävissä. Seuraa ProComia somessa ja tule mukaan toimintaan!


Kirjoittaja

Pinja Kallis

Pinja Kallis on Imagon alumni, joka työskentelee tällä hetkellä ProCom – viestinnän ammattilaiset ry:n viestintäpäällikkönä.Takaisin ylös ↑
  • Seuraa meitä!

  • Imagon tapahtumat

  • Yhteistyössä

    ProcomJYYViestiEscapeCrosswrapUnwrittenSohviIlmeTekirKRNRPassionMMAGranoLönnbergPanza

  • Tapahtumat