Kärki no image

Julkaistu: maaliskuu 26, 2013 | Laura Kääpä

Ihannemaailmasta karuun totuuteen?

Yliopistomaailmassa meillä viestinnän opiskelijoilla on hyvät oltavat. Me elämme viestinnän ihannemaailmassa. Meillä on ympärillämme joukko meitä ohjaavia ammattilaisia ja kanssaopiskelijoita. Me saamme selkeät ohjeet siitä, kuinka menetellä viestintätilanteessa ja kuinka lähestyä erilaisia yhteisöjä. Olemme opiskelleet viestinnän normeista ja etiikasta ja tiedämme, mitä milloinkin saa tai ei saa sanoa.

Onko tilanne todellisuudessa kuitenkaan niin ruusuinen toimittajan kannalta, joka on jatkuvasti yhteydessä viestinnän ammattilaisiin ja tiedottajiin? Miten meidät viestinnän (tulevat) ammattilaiset nähdään? Ovatko normit hallussamme?

Viestintäyrittäjä ja tiedottaja, Wärssy Ky:n Lasse Wikman näkee nykypäivän tiedottajat pelkkää viestintää laajemmin hallitsevina tekijöinä: ”Nykypäivän tiedottajat ymmärtävät, mitä yritys tekee. He eivät pelkästään vain viesti, koska se on pakollinen osa yritystä, vaan ymmärtävät viestinnän merkityksen mm. markkinoinnissa ja kriisinhallinnassa. Tiedottajien kanssa on mukava työskennellä, kunhan he eivät yritä miellyttää liikaa eivätkä tuputa omia agendojaan”, hän listaa.

Myös opiskelijan näkökulmasta viestijä on laaja-alainen ammattilainen. ”Hyvä tiedottaja on perillä käytännön viestinnän lisäksi laajemmistakin asioista, kuten viestittävän asian luonteesta ja taustoista. Tiedottajat ovat usein teräviä ja hyvän yleissivistyksen omaavia”, sanoo journalistiikkaa Jyväskylän yliopistossa opiskeleva Emmakaisa Jokiniemi. Hän kertoo näkevänsä tiedottajat tietynlaisena ”ovena” informaatioon. Jokiniemellä on pääosin hyviä kokemuksia yhteistyöstä: ”Eräskin viestintävastaava selvitti kurssityötäni varten tiettyä asiaa monta tuntia.”

Sekä Wikman että Jokiniemi kokevat, että viestijä tekee kullanarvoista työtä omalle yritykselleen. ”Viestijän panostuksen määrää on hankala mitata ja nähdä käytännössä. Viestintä nähdään kuitenkin jatkuvasti aina tärkeämpänä asiana. Fiksussa organisaatiossa on hyvä viestintäsuunnitelma”, kommentoi Wikman.

Me viestijät voimme siis nukkua yömme suhteellisen rauhassa. Olisiko kuitenkin joitakin vinkkejä tai toivomuksia toimittajien suunnalta, joita pohtimalla viestinnän tapoja voitaisiin parantaa? Lisäyksiä viestinnän sanattomaan, kultaisen käytöksen kirjaan?

Opiskelijana Jokiniemi toivoo viestijöiltä ”ytimekkyyttä ja tarkkuutta, joita ei voi koskaan korostaa liikaa”. Selkeys on siis puoli ruokaa etenkin opiskelijalle.

Wikman painottaa niin ikään ytimekkyyttä, mutta kehottaa myös jopa rikkomaan tavanomaisia kaavoja: ”Kannattaa käyttää olemassa olevia välineitä tehokkaasti ja toisiaan tukien. Pysy asiassa, äläkä tuputa liikaa. Kyseenalaista omat tapasi aina silloin tällöin. Mieti joskus täysin normaalista poikkeavia tapoja viestiä. Ole rohkea. Hyvä tiedottaja osaa myös kuunnella.”

Tagit: , , , , ,


Kirjoittaja

Laura KääpäTakaisin ylös ↑
  • Seuraa meitä!

  • Imagon tapahtumat

  • Yhteistyössä

    ProcomJYYViestiEscapeCrosswrapUnwrittenSohviIlmeTekirKRNRPassionMMAGranoLönnbergPanza

  • Tapahtumat