Excu Berliini1

Julkaistu: heinäkuu 08, 2015 | Petri Virta

Exculla Berliinissä

Kalenteri on pyöräytetty jo juhannuksen yli, ja tulevat yvit ovat saaneet tiedon opiskelupaikastaan. Ensimmäinen puolikas tästä vuodesta alkaa olla taputeltu. Kuten Kärki-blogistakin on voinut lukea, Imagolle kevät oli vauhdikasta aikaa. Jopa niin vauhdikasta, että yksi asia on jäänyt raportoimatta.  Nimittäin huhtikuussa 16 rohkean YVI-seikkailijan joukko otti excursion suunnaksi ”Euroopan piilaakson” ja start up -huuman kuuman ytimen: Berliinin.

Saksan keväinen pääkaupunki antoi parastaan kukkivien kirsikkapuiden ja kesäisten kelien myötä. Edullinen hintataso, kiva kaupunki ja mielenkiintoiset yritykset tekivät Berliinistä varsin oivan valinnan excun määränpääksi. Keskiviikosta lauantaihin kestäneeseen vierailuun saimme sujuvasti mahdutettua aikamoisen läjän virallista ja epävirallista ohjelmaa. Lähdetäänpä liikenteeseen!

Ein Tag in Berlin

Vain vähän sen jälkeen, kun aamukoneen renkaat ottivat saksankamaraan, olimme jo kolkuttelemassa Suomen Saksan-instituutin oven takana. Suomalaista kulttuuria, tiedettä ja taloutta Keski-Euroopassa tunnetuksi tekevän instituutin lyhyen esittelyn jälkeen puheenvuoron nappasi Helsingin Sanomien Berliinin kirjeenvaihtaja Tiina Rajamäki. Tiinan vakuuttava esiintyminen ja mielenkiintoiset tarinat, esimerkiksi pari viikkoa  aiemmin tapahtuneen Germanwingsin suuronnettomuuden tiimoilta herättivät väsyneimmätkin matkalaiset paremmin kuin kuppi höyryävää grosser Schwarzeria. Tiinalla on vankka kokemus toimittajan työstä niin HS:n kotimaan kuin ulkomaan toimituksessakin, jonka ansiosta hän osasi antaa meille kullanarvoisia vinkkejä. ”Tehkää läksynne”, Tiina neuvoi exculaisia. ”Arvostan ihmisiä, jotka ovat tehneet taustatyönsä hyvin.”

Kummastusta Tiinassa herättää viestintäammattilaiset, jotka eivät kysyttäessä osanneet kertoa, miksi heidän tiedotteensa olisi Hesarin lukijoille tärkeä. Toisaalta hän painotti, että myös toimittajan sanaa tulee uskoa: ”Hyväksykää, että toisinaan lehti ei ole teidän asiastanne kiinnostunut.” Tiinan mukaan meidän tehtävänämme onkin olla tyylikkäitä mutta ovelia viestijöitä, jotta saamme viestimme perille.

Saksalaiset ovat tunnettuja oluestaan ja insinöörimäisestä tarkkudestaan. Missäpä muualla nämä kaksi asiaa paremmin yhdistyisikään, kuin olutpanimolla. Matkustuspäivämme päätteeksi kävimmekin vielä tutustumassa Berliner-Kindl-Schultheiss -panimon toimintaan. Saimme toki vähän maistiaisiakin. Herra Kotila vakuutti oluttietoudellaan niin syvästi, että tehdaskierroksen jälkeen saksalainen isäntämme halusi henkilökohtaisesti palkita Jussin.

Der Tag Den Start Ups

Start upeilla tarkoitetaan yleisesti ottaen nopeaa kasvua hakevia nuoria yrityksiä. Ne olivat excursiomme toisen päivän teema. Heti aamusta suuntasimme sinne, minne monet muutkin tällaisista yrityksistä kiinnostuneet: yhteisöllisen työtilan BetaHausin aamiastilaisuuteen. BetaHaus on kokonainen kerrostalo, missä toimistoaan pitää useita kymmeniä pieniä yrityksiä. Alakerran kahvilassa hommia paiskii ainakin saman verran satunnaisia freelancereita. Viikottaisen aamiaistilaisuuden ajatuksena on tarjota eri alojen ammattilaisille kiva tapa verkostoitua ja höpötellä, mutta myös antaa muutamalle yritykselle lyhyt puheenvuoro ja mahdollisuus esitellä toimintaansa. Tällä viikolla vuoron saivat luonnonmukaisia limppareita valmistava Hand-zu-Hand, diabeetikoille apuvälineen kehitellyt Insulinangel sekä saksankielisten markkinoiden valloitusta valmisteleva joukkorahoituspalvelu Kickstarter. Mitä sitä muuta ihminen tarvitseekaan, kuin syötävää nenän eteen ja mielenkiintoista kuultavaa.

berliini8 berliini9

Iltapäivän toinen excu-kohde oli suomalais-saksalais-yhdysvaltalainen start up -yritys Inbot, joka otti Imagolaiset vastaan Mitten kaupunginosan hulppeassa penthouse-toimistossaan. Hyvin vapaamuotoisessa, mutta sitäkin mielenkiintoisemmassa tilaisuudessa Inbotin toimitusjohtaja Mikko Alasaarela sekä design lead Miiro Seppänen kertoivat näkemyksiään muun muassa start up -yritysten arjesta, kansainvälisestä työelämästä sekä yliopisto-opiskelusta. Vaikka vierailun anti keskittyi enimmäkseen teknologia-alan start up -yrittäjyyteen sekä Alasaarelan ja Seppäsen elämäntarinoihin, kuultiin varsinkin Alasaarelalta myös monia keskustelua herättäneitä näkemyksiä viestinnän ja markkinoinnin tulevaisuudesta.

Monen imagolaisen mieleen jäi varmasti Alasaarelan ajatukset, joiden mukaan ”suomenkielistä viestintää ei tulla enää tulevaisuudessa tarvitsemaan” ja kuinka ”perinteinen mainonta on tehotonta”. Terävien – mutta myös perusteltujen – kommenttiensa lisäksi Inbotin toimitusjohtaja neuvoi yviopiskelijoita tutustumaan datan merkitykseen ja hyödyntämiseen myös viestinnässä ja mainonnassa. Alasaarelan meriitit huomioon ottaen saattaa tietojenkäsittely olla Imagolaisten sivuainevalinnoissa ensi syksynä yllättävänkin kova sana.

Torstain kääntyessä iltaan retkiseurueemme hajaantui pitkin kaupunkia. Osa porukasta otti ohjelmaan Euroliigan koripalloa, osa painui upean tunnelmalliseen Christoforin pianokorjaamon kuuntelemaan klassista musiikkia. Ilahduttavaa kyllä koko jengi oli kasassa vielä perjantainakin, kun Start Up Germanyn toimitusjohtaja Marcus ja suomalaisten yritysten Berliiniin asettumista auttava konsultti Mikko Riikkinen avasivat meille hieman, kuinka saksalainen työelämä toimii ja millaisia eroja maan sisällä on. Tiesitkö, että samassa yrityksessä ja samassa työtehtävässä työskentelevä voi saada jopa tuplasti enemmän palkkaa, jos Berliinin sijasta työpiste onkin Münchenissa?

berliini4

Excut ovat aina ajatuksia herättäviä reissuja, ulkomaan excut varmasti kaksin verroin. Uusien ajatusten lisäksi mukaan tarttui myös hyviä kontakteja. Kilahtipa hiljattain Imagon postituslistalle ensimmäinen tämän reissun konkreettinen hedelmä: mahdollisuus hakea harjoittelupaikkaa Berliinistä.

Mihinkäs ensi keväänä reissataan?

 


Kirjoittaja

Petri on ensimmäisen vuoden maisteriopiskelija ja sarjayrittäjä Savon sydämestä Rautalammilta. Opiskelijakollegoiden mukaan entinen hunsvotti, salaviisas ja TV:stä tuttu.Takaisin ylös ↑
  • Seuraa meitä!

  • Imagon tapahtumat

  • Yhteistyössä

    ProcomJYYViestiEscapeCrosswrapUnwrittenSohviIlmeTekirKRNRPassionMMAGranoLönnbergPanza

  • Tapahtumat