Excu kuva4

Julkaistu: maaliskuu 26, 2015 | Petri Virta

Excu: Minä, me, Jokerit

Kaksi vuotta sitten suomalainen kiekkokansa kohisi Helsingin Jokerien ilmoittaessa jättävänsä kotoisan Liigan ja siirtyvänsä maailman toiseksi kovimpaan liigaan, venäläiseen KHL:ään. Vuosi sitten viimeisellä liigakaudellaan kahdeksanneksi jääneelle narrilaumalle lupailtiin vielä kylmempää kyytiä tulevalla kaudella. Tänä keväänä ääni kellossa oli muuttunut, kun Jokereista tuli koko sarjan historian ensimmäinen pudotuspelien toiselle kierrokselle yltänyt tulokasjoukkue. Kulunut kausi sujui Jokereilla yli odotusten myös kaukalon ulkopuolella; kauden katsojakeskiarvo oli liki 11 000 ja mediaiskemiä siunaantui enemmän kuin kaikille Liiga-joukkueille yhteensä.

Pudotuspeliurakan alkamista matkasi Hartwall Arenalle seuraamaan myös kolmekymmenpäinen yvijoukko. Ennen ottelua pääsimme kurkistamaan kulissien taakse Jokerit Hockey Clubin vieraana. Kun aihepiiri pyörii kiekkokaukalossa, eikö olisi kohdallaan tiivistää presentaation pääkohdat Don Tamin tapaan kolmeen prinsiippiin?

1. Kertaheitolla kansainväliseksi

Jokerien hypätessä mukaan KHL:ään oli selvää, että budjetti moninkertaistuu aiempaan nähden. Käytännössä se tarkoitti roimaa korotusta myös esimerkiksi yleisötavoitteisiin ja koko organisaatioon. Tarvittavat toimet oli oikeastaan tehtävä muutamassa kuukaudessa.

Jokerit satsasivat ottelutapahtumien kehittämiseen kansainväliseksi viihteeksi, joihin enemmän haettiin mallia esimerksi NHL:stä. Mainonnan ja ottelutapahtumien pääkieli taipui englanniksi, osaltaan sekin kertoo pyrkimyksistä rakentaa fanikuntaa myös kotimaan rajojen ulkopuolella. Kielen vaihtamisella tehtiin myös pesäeroa vanhaan ”liigajokereihin”.

Kaikille vanhoille faneille hyppääminen naapurimaan liigaan ei maistunut. Faniklubi Eteläpäädyn puuhenjohtaja Mikko Saksanen kuitenkin vakuutti sekä puheillaan että olemuksellaan todellisen jokerisydämen sykkivän kotijoukkueelle oli liiga mikä tahansa. Eteläpäädyn fanikatsomolla on ollut merkittävä rooli hyvän tunnelman synnyttämisessä.

kuva1

2. ”Ennen kaikkea viestintähanke”

Markkinointijohtaja Petri Ruohonen alleviivasi voimakkaasti onnistuneen KHL-lanseerauksen olleen viestintähanke – ei vain mainontaa. Viestintään panostettiin paljon, ja se vaati tiukkaa ohjeistusta sekä paljon ennakkosuunnittelua. Samojen ydinviestien haluttiin toistuvan haastattelujen lisäksi kaikessa tekemissä ja koko organisaation olemuksessa pelaajista johtoportaaseen asti.

KHL-liigan tunnettuudesta Suomessa ei oltu täysin vakuuttuneita. Siksi alkukausi viestinnässä ja mainonnassa painotettiin ensin itse KHL:n tunnettuuden rakentamiseen, vasta sen jälkeen siirryttiin pikku hiljaa nostamaan Jokerien mainetta. Jokerit on tällä hetkellä KHL:n ainoa suomalainen joukkue, joten varsin luonnollisesti tavoitteena on ollut luoda Jokereista koko Suomen ylpeydenaihe.

Lyhyt ajatusten vaihto vieruskaverieni kanssa vahvisti sen, että monen entisen Jokeri-vihaajan suhtautuminen joukkueeseen on toden totta loiventunut tässä kauden kuluessa.

kuva3

3. Urheilu ennen kaikkea.

Ruohonen korosti sessiomme lopuksi olevan tärkeää muistaa, että loppujen lopuksi kyse on kuitenkin urheilusta. Jos tulosta ei synny kaukalossa, ei siinä poppakonstit auta markkinointipuolellakaan!

Mitenkäs itse ottelussa? Jokerit dominoi peliä puolitoista erää samaan tapaan kuin Imago TouruTrophyssa. Valkovenäläisellä Dinamo Minskillä ei ollut oikeastaan muuta virkaa kuin seurata vierestä. Muistan kuulleeni sanottavan, että 2-0 on jääkiekon petollisin tilanne. Näin myös tällä kertaa. Päätöserän loppuminuuteilla Minsk kiri pelin tasoihin ja vei ottelun voiton jatkoajalla. Ei se imagolaisten tunnelmaa kuitenkaan latistanut, ja todelliset voitot taidettiinkin lunastaa vasta tanssilattian välkkeessä!

 


Kirjoittaja

Petri on ensimmäisen vuoden maisteriopiskelija ja sarjayrittäjä Savon sydämestä Rautalammilta. Opiskelijakollegoiden mukaan entinen hunsvotti, salaviisas ja TV:stä tuttu.Takaisin ylös ↑
  • Seuraa meitä!

  • Imagon tapahtumat

  • Yhteistyössä

    ProcomJYYViestiEscapeCrosswrapUnwrittenSohviIlmeTekirKRNRPassionMMAGranoLönnbergPanza

  • Tapahtumat